Gluténmentes pozsonyi kifli recept
Hozzávalói:
300 gramm Wise Food Pozsonyi kifli lisztkeverék
10 gramm Wise Food 5x Édes
vagy 50 gramm cukor
4 gramm só
4 gramm porélesztő
70 gramm olaj
250 gramm langyos mandulaital vagy tej
3 tojás a sütés előtti kenéshez (külön a fehérje és a sárgája)
+ 10 gramm gluténmentes liszt a gyúráshoz és formázáshoz
Töltelék hozzávalói:
140 gramm őrölt mák vagy dió
10 gramm Wise Food 5xÉdes édesítő vagy 50 gramm cukor
30 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
30 gramm mazsola (elhagyható)
8 gramm reszelt citromhéj
60 gramm baracklekvár
100 gramm forró mandulaital vagy tej
Töltelék elkészítése:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük rá a magitalt és a lekvárt, és dolgozzuk össze. Felhasználásig hűtsük ki.
Tészta elkészítése:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük hozzá a magitalt, az olajat és fakanállal keverjük, míg besűrűsödik. Ekkor fedjük le az edényt, és pihentessük 15 percig. Ezután lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 12 egyenlő súlyú darabra. Nyújtsunk belőlük 16 x 9 cm – es , ovális lapokat, osszuk el a közepükön a tölteléket. A szabadon maradt tészta széleit hajtsuk, és nyomjuk egymásra.
Formázzuk őket kifli alakúra és tegyük sütőpapírral borított tepsire. Ezután jön egy nagyon fontos rész, amitől márványos lesz a kifli. Lekenjük őket tojássárgájával, és hűtőbe tesszük, míg meg nem szárad rajta a sárgája, ha kivettük, fehérjével kenjük meg, és ekkor már elől hagyhatjuk (kelesztjük), míg meg nem szárad rajta az is. Ez nagyjából fél-fél óra.
Sütés :
190°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső programon 20 perc.
Átlagos tápérték 100g lisztkeverék | |
Energia | 1435 kJ 343 kcal |
Zsír | 2,08g |
-amelyből telített zsírsavak | 0,17g |
Szénhidrát | 70,2g |
-amelyből cukor | 1,56g |
Élelmi rost | 6,04g |
Fehérje | 6,3g |
Só | 0,43g |
Összetevők: Rizsliszt, Tápiókaliszt, Kölesliszt, Útifű maghéj liszt, Quinoaliszt, Szárított élesztő, Étkezési só, Szódabikarbóna, Citromsav
Tárolás: száraz hűvös helyen