Vegán, gluténmentes zsömle recept
Elkészítési javaslat (5 db nagy zsömle):
250 gramm Wise Food Zsömle lisztkeverék
5 gramm Wise Food 5x Édes
vagy 25 gramm cukor
20 gramm citromlé
25 gramm olaj
330 gramm langyos víz
10 gramm bármilyen gluténmentes liszt a gyúráshoz és formázáshoz
15 gramm vízzel hígított paradicsomlé a sütés előtti kenéshez
1 ek szezámmag a tetejére szóráshoz, de ez elhagyható
Keverjük össze a lisztet a sóval, az édesítővel, majd öntsük hozzá a folyékony hozzávalókat és alaposan gyúrjuk össze. Ha van kézi robotgépünk vagy kenyérsütőgépünk, akkor ezekkel végezzük az összedolgozást, mert nagyon jót tesz a tésztának – ebben az esetben plusz pihentetésre nincs szükség. Ezután fedjük le az edényt és pihentessük 15 percig. A kelesztési idő letelte után, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát és osszuk 5 egyenlő súlyú darabra. Formázzuk meg őket zsömlének, lapítsuk 9 cm átméroju kis lappá és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük le a tetejüket a paradicsomlé felével, és szórjuk rá a szezámmagot. Mielőtt a sütőbe rakjuk, ismét kenjük át óvatosan a tetejüket.
Sütés:
Előmelegített 190°C sütőben, alsó- felső programon 45-50 perc
Átlagos tápérték 100g lisztkeverék | |
Energia | 1367 kJ 326 kcal |
Zsír | 1,68g |
-amelyből telített zsírsavak | 0,15g |
Szénhidrát | 65,05g |
-amelyből cukor | 1,6g |
Élelmi rost | 12,26g |
Fehérje | 5,34g |
Só | 0,62g |
Összetevők: Rizsliszt, Tápiókaliszt, Kölesliszt, Útifű maghéj liszt, Bambuszrost, Szódabikarbóna, Citromsav
Tárolás: száraz hűvös helyen